Samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en Curavista BV vormen de URinControl-onderzoekers het projectteam URinControl-4All. Dit keer uit het projectteam: Esther van Noort, directeur en eigenaar van Curavista bv
Wat beweegt jou?
25 jaar geleden zag ik de “grijze golf” op ons afkomen. De klassieke bevolkingspyramide werd meer een bevolkingskolom en iedereen kreeg er 10-15 levensjaren bij. Mooi voor de mensen, een uitdaging voor de zorg.
Een uitdaging waarbij slimme digitale toepassingen de zorg betaalbaar en toegankelijk zou kunnen houden. Immers, wat mensen zelf al kunnen doen, ontlast de professionals. Denk aan het zelfboeken van vliegreizen met het “best passende vluchtschema”.
Wat is de achtergrond van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) Gezondheidsmeter?
Die uitdaging ben ik samen met Anton Kool aangegaan in 2002. We tekenden de architectuur van het platform Gezondheidsmeter. Het concept staat nog steeds als een huis en heeft zich meer dan eens bewezen.
De bijdrage die mensen zelf kunnen leveren staat vanaf die eerste dag centraal: het dossier is van de mensen zelf, zij gaan zelf aan de slag en delen de gegevens met de zorgprofessionals als dat nodig is. Natuurlijk met handige dashboards, zodat de mensen én de professionals makkelijk kunnen sturen.
Een beetje zoals Google Maps: je krijgt niet alleen een route, maar óók de snelste route op dat moment (real-time). Toepassingen die mensen helpen, omdat ze het kunnen en begrijpen. Ook als ze ouder zijn, minder digitaal vaardig of minder leesvaardig. Slimme digitale zorg, daar kan je ons voor wakker maken.
Curavista heeft in de afgelopen 20 jaar bewust zonder investeerders gewerkt. Dat gaf de ruimte om de tijd die nodig is ook te besteden aan innovatie, inclusief alle “nare details” van de inhoud. Samen met patiëntgroepen, zorgverleners en managers die de zorg ánders willen inrichten. Meer digitaal én meer persoonlijk.
Hoe past URinControl bij Curavista?
URinControl is een mooi voorbeeld van digitale innovatie. Urine-incontinentie is een probleem waar veel mensen mee kampen. Ook een probleem waarbij een relatief eenvoudige zelftraining vaak een oplossing biedt. Die zelftraining kan iedereen toepassen via de URinControl app. De app is gratis voor de mensen door gebruik te maken van het grote platform Gezondheidsmeter. Het platform regelt centraal de certificeringen (NEN7510, ISO27001 en CE), de hosting en operations en de helpdesk. Daardoor worden economies of scale bereikt.
Hebben we dan nooit meer zorgverleners nodig? Zoals bekkenbodemfysiotherapeuten bij urine-incontinentie? Nee, er zijn zeker óók situaties waarin zelftraining onvoldoende is, mensen de app niet kunnen toepassen of begrijpen. Dan kan de zorgverlener de app-op-recept voorschrijven of meekijken tot hoever iemand al is gekomen.
Het doel is om 50.000 vrouwen hiermee te bereiken. De eerste 20.000 deelnemers zijn al gestart.